Search

Au, dat doet zeer! En nu?

Updated: Aug 2, 2020

Je herkent het vast wel: je bent met iemand in gesprek en de ander maakt een opmerking die je tot in je buik voelt..... En dan niet op een positieve manier.

Of iemand maakt terloops een opmerking die je in één keer omver blaast, omdat je een dergelijke kwetsende opmerking op geen enkele manier had zien aankomen.

Op dat moment weet je niet hoe je moet reageren. Het enige wat je voelt is alsof je een stomp in je maag hebt gekregen. Je kijkt naar de ander..... En die heeft totaal niet door wat hij/zij op dat moment heeft aangericht bij jou met die ene 'onschuldige' opmerking.

Je bent zo van slag door wat er is gezegd, dat je amper nog kan luisteren naar de rest van het gesprek en die ene opmerking blijft als een vervelende vlieg in je gedachten rond cirkelen. En dat gevoel blijft uren hangen.... Misschien wel dagen.


Die ene opmerking blijft je bezig houden. Wat bedoelde hij/zij hier nu mee? Wat heb ik fout gedaan? Waarom reageerde hij/zij zo? Is het mijn schuld? Hoe had ik moeten reageren? Wacht, ik had dat of dat moeten zeggen!

En zo ben je weet ik hoe lang bezig in je hoofd met het afspelen van de situatie, als een alsmaar herhalende film met steeds een ander eind.


Maar het kan ook anders!

Hoeveel rust geeft het jou om te weten dat als iemand jou kwetst, dit te maken heeft met wat er in de ander omgaat en niets te maken heeft met jou persoonlijk?

Ja ja, denk je vast... Natuurlijk..... Maar het ís echt zo.


Iedereen heeft zijn/haar eigen referentiekader. Iedereen denkt, voelt en handelt vanuit zijn eigen belevingswereld. Dat geldt voor jou, dat geldt voor mij en voor ieder ander. En daar is niets mis mee. Waar we de fout in gaan, is dat wij er vaak vanuit gaan dat onze belevingswereld, ook die van een ander is en hierdoor kunnen we enorm gekwetst worden als blijkt dat dit niet het geval is. Het heeft alles te maken met de verwachtingen die we van een ander hebben.Simpelweg betekent dit dat als iemand bot reageert op jou, het heel goed zo kan zijn dat iemand zich (onbewust) aangevallen voelt. Of iemand zit gewoon niet lekker in zijn vel en reageert vanuit een frustratie die helemaal los staat van jou. Voor hen is dat op dat moment hun belevingswereld en hun waarheid.

Er bestaat echter geen ultieme waarheid.


Als je hieraan zou denken op het moment dat je gekwetst wordt, kun je de situatie dan makkelijker los laten?


Als het jou lukt om te bedenken dat een, ogenschijnlijk kwetsende opmerking, niets met jou te maken heeft. dan leg je in feite de verantwoording voor het gedrag terug bij degene die de opmerking maakt.

Je zegt eigenlijk:" ik accepteer jouw kwetsende opmerking niet. Dit heeft niets met mij te maken. Alsjeblieft, hier heb je 'm terug."


Is dit helpend voor jou en kan het jou helpen om niet langer onnodig stil te staan bij opmerkingen je raken?


31 views0 comments

Recent Posts

See All