Search

Belangrijke tips om op een relaxte manier de feestdagen door te komen.Het is alweer half november en dat betekent dat de feestdagen eraan komen! Óf je kijkt er enorm naar uit óf je vindt er helemaal niks aan. Iets daartussen in bestaat volgens mij niet. Persoonlijk vind ik beiden. Ik kijk uit naar de feestdagen vanwege de sfeer (ik vind kerstliedjes enorm sfeerverhogend), de lichtjes overal en natuurlijk het eten. Want oh wat ben ik gek op al dat eten. Voor mij staat eten namelijk gelijk aan gezelligheid. Dus dat zijn de dingen waar ik persoonlijk enorm naar uit kijk.

Waar ik absoluut NIET naar uit kijk is de drukte die de feestdagen met zich meebrengen. Ik heb een onwijs lieve familie, maar ik kan ze maar met moeite zo'n hele kerstdag aan. Nu hebben wij ook van de kant van mijn partner een vrij grote, drukke familie, dus dat maakt het nog eens extra inspannend.

Heb jij nu ook die dubbele gevoelens bij de komende feestdagen? Dan geef ik je hierbij wat tips om te zorgen dat jij niet volledig overprikkeld het nieuwe jaar in rolt.


Mijn allereerste advies is om, waar mogelijk, te plannen. Om onverwachtse zaken zoveel mogelijk proberen te tackelen. Zorg dus dat je van tevoren weet hoe je Sint/Kerst/Oud en Nieuw eruit gaan zien, zodat jij je hierop kunt voorbereiden.

En maak voor jezelf een lijstje als er veel dingen zijn die je moet onthouden of moet regelen. Dit geeft al direct rust in je hoofd.

En durf daarbij ook om hulp te vragen. Misschien ben je iemand die zich enorm verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen en daarbij ook nog de controle over alles wilt houden. LAAT HET LOS! Alle helpende handjes zijn op dit moment welkom. Misschien worden dingen dan anders gedaan dan jijzelf zou doen, maar laat ook dat los. Het hoeft niet perfect. Als er met Sinterklaas voor iedereen een cadeautje is, met Kerstmis iedereen te eten heeft, er geen familievetes worden uitgevochten en met Oud & Nieuw iedereen zonder kleerscheuren het nieuwe jaar in gaat, dan mag je de feestdagen als geslaagd beschouwen.


Het tweede advies wat ik je wil geven is het inbouwen van rustmomenten. Die feestdagen zijn nu eenmaal druk en de kans op overprikkeling ligt gewoon op de loer, punt.

Maar als je dat van tevoren al weet dan kun jij jezelf ook daarop voorbereiden. En dat heeft weer alles met die planning te maken. Want als jij weet hoe je dagen ongeveer gaan verlopen, dan kun jij voor jezelf bekijken wanneer jij tussendoor even je rust kunt nemen.

En zeg nu niet meteen dat dit niet kan. Alles kan, als je maar wilt en je motivatie groot genoeg is. Want juist op het moment dat je denkt dat er geen ruimte is voor rustmomenten, heb je ze juist zo hard nodig.

En die rustmomenten hoeven geen halve dag te duren. Het is zelfs veel beter om een aantal korte rustmomenten in te plannen, zodat je van moment naar moment kun leven. Het is dus beter of op een dag vijf keer tien minuten te plannen dan in één keer vijftig minuten.

En om die kleine rustmomenten optimaal te kunnen besteden, kun je bijvoorbeeld een korte ademhalingsoefening doen: even je handen op je onderbuik leggen en diep in- en uitademen. Ontspan daarbij bewust je schouders (ik laat mijn schouders altijd bewust hangen) en doe dit ook met je kaken, je (onder) rug en de rest van je lichaam.

En geniet even van de stilte om je heen.


Het derde en laatste advies is om juist in deze drukke periode lief voor jezelf te zijn. Leg die lat voor jezelf niet torenhoog, maar stel hem een stuk naar beneden bij. Wat mij ook altijd enorm helpt, met name als het gaat om mijn kind, is 'to choose your battles'. Een vriendin van mij zei ooit eens tegen mij over de opvoeding van haar kinderen:" Als mijn kind er over een jaar geen last meer van heeft, dan ga ik er de strijd niet eens over aan." Ik moest daar destijds hard om lachen en direct ging ik bedenken of deze uitspraak op alle omstandigheden van toepassing is. Conclusie: nee, dat is ie niet. Maar haar punt was wel helder en bevatte een enorme kern van waarheid. Je hoeft niet aan alles en iedereen je energie weg te geven. Jouw energielevel is al vaak een dingetje en daar moet je heel goed mee omgaan.

En juist op die momenten die al veel van ons vragen, hebben we ook vaak nog de neiging om op alle slakken zout te leggen. En natuurlijk is je kind (of misschien ook wel je partner) op deze dagen ook wat meer gespannen. Maar doorbreek jij dan de cirkel van die spanning en probeer op een zo relaxt mogelijke manier met deze situatie om te gaan.

11 views1 comment

Recent Posts

See All