Search

Dankbaarheid


Wees eens eerlijk... Hoe vaak spreek jij bewust je dankbaarheid uit over iets? Ben jij op een gewone, doordeweekse dag dankbaar voor de dingen die gebeuren? Of ben je hier eigenlijk niet bewust mee bezig?


Wij leven tegenwoordig ontzettend gejaagd. Alles moet snel gebeuren en er is weinig tijd om stil te staan. De maatschappij vraagt ook van ons om door te gaan en niet te lang stil te staan. Er wordt aan alle kanten een beroep op ons gedaan en het is moeilijk om 'nee' te verkopen. We voelen ons mega verantwoordelijk voor alles en iedereen en dragen vaak ontzettend veel ballast met ons mee.

We gunnen ons eigenlijk niet de tijd om eens stil te staan bij alles wat we dagelijks met ons mee torsen. We blijven zaken met ons meeslepen die ons al lange tijd niet meer dienen.


Omdat er zoveel van ons wordt gevraagd én omdat we enorm gevoelig zijn, is het van essentieel belang dat jij vanuit jezelf leert om op de rem te trappen. Om bewust stil te staan bij jezelf, bij wat erin jezelf omgaat en waar je aandacht voor mag hebben. Welke zaken geven jouw energie en wat kost jou alleen maar energie?


Een prachtige manier om je hierbij te helpen is om iedere dag een moment stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. En dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Het zit 'm juist in al die kleine momenten waar jij je kracht uit kunt halen om er weer tegenaan te kunnen.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het iedere dag weer gezond kunnen opstaan, een momentje voor jezelf waarin je rust vindt, een mooi boek dat je leest, een mooi nummer op de radio wat je raakt of de mensen om je heen waar je van houdt en die van jou houden. Dingen waar je eigenlijk bijna niet bij stil staat en die je misschien als vanzelfsprekend beschouwt.

En zelfs als het gaat om ingewikkelde situaties waarin je geconfronteerd wordt met je eigen pijn, kun je jezelf leren om te zoeken naar die dingen waar je, ondanks je pijn, verdriet of teleurstelling, dankbaar voor kunt zijn. Wat heeft het je geleerd? Wat heb je goed gedaan?

Waar kun je trots op zijn?

Breng dankbaarheid in je dagelijks leven in plaats van het wachten op een situatie om dankbaar voor te zijn!

Dankbaarheid is als een spier. Hoe vaker je het gebruikt hoe krachtiger het wordt en hoe duidelijker je ziet wat dankbaarheid voor moois in je leven kan brengen.

Zoek iedere dag dingen waar je dankbaar voor bent.

Zeg regelmatig‘dank je wel’ in jezelf en neem ’s avonds voordat je gaat slapen een moment om terug te denken aan alle momenten van de dag waar je dankbaar voor bent. Je zult merken dat door deze bewustwording, je jezelf direct lichter voelt. Je bent beter in staat om positief te denken en te voelen en je voelt de warmte door je lichaam stromen. Dit werkt helend!

Het is een prachtige oefening om uit te proberen voor jezelf wat dankbaarheid met je doet. Door dankbaarheid te voelen zul je meer gaan denken vanuit overvloed in plaats vanuit schaarste. Je ziet mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Wat je hierbij kan helpen is om jouw dankbare momenten vast te leggen in een boekje of schriftje. En als je dan een keer in de put zit en het lukt je niet om ergens een lichtpuntje te zien, pak dan je boekje erbij en je zult zien dat je sneller uit je dip komt.


14 views0 comments

Recent Posts

See All