Search

Herken jij het gevoel van overspoeld worden door je eigen emoties?
Ik geef regelmatig assertiviteitstrainingen voor vrouwen. Wat ik zie is dat vaak de (hoog) gevoelige vrouwen zich voor deze trainingen aanmelden. Juist zij hebben de behoeften om te leren beter hun grenzen aan te geven en om meer voor zichzelf op te komen.

De trainingen worden altijd voor een kleine groep deelnemers gehouden. Dit maakt, dat er binnen de groep ontzettend veel vertrouwen is en er al vrij snel een gevoel van veiligheid ontstaat.

Tijdens één van de eerste bijeenkomsten praten we met elkaar over het onderwerp 'socialisatie'. Hierin vertelt iedere deelneemster iets over hun eigen achtergrond. Vaak komen dan de meest mooie, maar ook meest heftige verhalen naar boven.


Vorige week bijvoorbeeld vertelde een deelneemster over haar zware jeugd. Iedereen was onder de indruk van haar verhaal en van haar kracht om haar jeugdtrauma's achter haar te laten en een nieuwe start te maken.

In de pauze komt één van de deelnemers in tranen naar mij toe. Zij vertelt mij dat het verhaal haar enorm heeft geraakt en dat dit nog eens extra bij haar binnen komt, omdat ze zo gevoelig is.

Voor haar voelt het alsof ze letterlijk door haar eigen emoties wordt overspoeld en ze weet niet hoe ze dit een plek moet geven.


Herken jij dit ook? Dat bepaalde situaties of omstandigheden zo diep en intens bij je binnen komen, dat je even niet meer weet waar je het moet zoeken?

Vaak overvallen deze situaties je volledig en ben je er niet op voorbereid. Wat gebeurt er op zo een moment met je? Welke gedachten heb je? Welke sensaties voel je in je lichaam?

Weet je op dat moment je een houding te geven en hoe doe je dit dan? En vooral, wat doe je naderhand? Probeer je jouw emoties zo snel mogelijk weg te duwen of durf je ernaar te kijken?


Het is zo belangrijk voor jou dat jij je bewust wordt van wat er met je gebeurt op het moment dat je zo overmand wordt door je eigen emoties. Leer van jezelf te herkennen welke emoties er bij je naar boven komen. Want als je dit van jezelf weet kun je op onderzoek uit waar deze emoties vandaan komen en wat ze je te vertellen hebben.

" Op het moment dat iets je raakt, dan leeft het in je." Met andere woorden: als de situatie van een ander iets bij jou teweeg brengt, dan is dat iets wat jij nog niet verwerkt hebt.

Dit betekent niet dat jij exact hetzelfde hebt meegemaakt als de ander, maar het raakt wel degelijk een pijn in je die onbewust in je leeft.

Hierbij is het ook belangrijk dat je leert jezelf bewust te worden van de lichamelijke sensaties die je op dat moment ervaart. Dit kan je helpen je eigen situatie te linken met het huidige moment. Heb je nu buikpijn van verdriet? Dan kun je onderzoeken in welke andere situaties je (onverklaarbare) buikpijn hebt gehad in combinatie met een gevoel van verdriet.


Het spreekt voor zich dat het niet aan te bevelen is om de emoties die naar boven komen, te onderdrukken. Maar dit klinkt makkelijker dan het is. Want hoe menselijk is het om juist deze ingewikkelde gevoelens te onderdrukken?

Echter, als je keer op keer je gevoelens blijft onderdrukken leer je er niets van en blijven ze te pas en te onpas terug komen en zijn zij de baas over jou in plaats van dat jij de baas bent over je gevoelens.


Wil jij leren om je bewust te worden van je gevoelens en leren hier op een goede manier mee om te gaan? Wil jij weten hoe ervoor kan zorgen dat je niet langer mee getrokken wordt in de emoties/ belevingswereld/ pijnen van een ander?


Neem dan contact met mij op voor een gratis skypegesprek waarin ik met jou kan onderzoeken of ik hierin iets voor jou kan betekenen.


mail me via info@uniek-trainingencoaching.net of meld je aan via de website www.uniek-trainingencoaching.net.
6 views0 comments

Recent Posts

See All