Search

Hoe maak ik tijd vrij voor mijzelf?


Hoe kun je op een eenvoudige manier als (hoog) gevoelige vrouw tijd voor jezelf nemen?


Eén van de allerbelangrijkste dingen die je als (hoog) gevoelige vrouw moet doen is voldoende tijd voor jezelf vrij maken.

Het lijkt zo vanzelfsprekend en dat is het ook, maar in de praktijk blijkt keer op keer hoe lastig het is om dagelijks tijd voor jezelf te nemen.


De reden dat het, met name voor (hoog) gevoelige mensen, zo belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen heeft te maken met het feit dat jij vanwege je gevoelige zenuwgestel, zo ontzettend veel prikkels te verwerken hebt. Deze prikkels pik je bewust en onbewust op gedurende de dag.

Wij vrouwen zijn vaak duizendpoten en doen tig dingen tegelijkertijd. Dit zogenaamde multitasken lijkt zo ontzettend handig en tijd besparend, maar niets is minder waar. Multitasken kost bakken met energie en levert uiteindelijk onder aan de streep, veel minder op. Omdat je van heel veel dingen een beetje doet en eigenlijk niets doet met je volle 100% aandacht. Aan het einde van de dag heb je grote kans dat je met een onbevredigd gevoel achter blijft. Terwijl, als je één ding met je volle aandacht doet, je veel bewuster bezig bent met wat je aan het doen bent en je naderhand deze actie ook van je lijstje kan afstrepen.


Maar eerlijk is eerlijk, vaak komen we er niet onderuit om, op zijn minst, allerlei afspraken achter elkaar te plannen, omdat er te weinig uren in een dag blijken te zitten. En dan ren je van het één naar het ander zonder jezelf in acht te nemen met als resultaat dat je gedurende de dag alleen maar energie aan het verliezen bent en je nergens weer oplaadt. Vaak kom je daar dan achter als je 's avonds totaal uitgeput op bank ploft.


Zorg er dus voor dat je rustmomenten inbouwt op een dag. Zelfs al denk je dat hier geen tijd voor hebt. Ik heb namelijk de les geleerd dat 'op het moment dat je ervan overtuigd bent dat je geen tijd hebt om pauzes in te plannen, je deze het hardst nodig hebt'.

Bedenk aan het begin van de dag wat je allemaal moet doen en reserveer in je hoofd alvast de pauzes die je gedurende de dag kunt nemen. Als je het lastig vindt om je hieraan te houden kun je zelfs een alarm op je telefoon instellen die je eraan herinnert om even een pauze te nemen.


Die pauzes hoeven overigens geen uren te duren. Al neem je gedurende de dag vier keer tien minuten om even tot jezelf te komen.

Die pauzes kun je invullen hoe je zelf wilt, als je het creëren van rust in je hoofd maar als uitgangspunt neemt.

Voor (hoog) gevoelige mensen betekent dit per definitie het ervaren van zo min mogelijk prikkels op dat moment.

Dus zoek een rustige plek op en haal even bewust en diep adem. Probeer je lichaam zo goed mogelijk te ontspannen. Ikzelf begin altijd met het ontspannen van mijn schouders, omdat ik de neiging heb deze het snelst aan te spannen als ik druk ben. Laat je schouders bewust hangen en doe dit met alle lichaamsdelen waarvan jij voelt dat deze gespannen zijn. Je kaken zijn ook zo'n goed voorbeeld hiervan, of je rug. Voel jezelf wat dieper 'wegzakken' in je lichaam en sluit je ogen als je dit fijn vindt.


Deze korte oefening kan er zeker voor zorgen dat je even bewust ontspant. En nee, natuurlijk is dit niet voldoende om je volledige overprikkeling weg te kunnen halen of je volledig tot een staat van rust te brengen. Echter als je dit consequent volhoudt gedurende een aantal dagen, zul je merken dat er toch wat meer ruimte ontstaat. En juist die ruimte heb je nodig om weer door te kunnen.

21 views1 comment

Recent Posts

See All