Search

"Ik ga op reis en ik neem mee....."


Jouw rugzak is uniek en iedereen draagt er één. Het mooie is dat je jouw rugzak kan maken zoals jij wilt. Jij bepaalt hoe mooi hij is en wat je met je mee wilt dragen.

In deze rugzak dragen wij al onze ervaringen, normen en waarden, manieren van denken over het leven en in het leven staan enzovoort, met ons mee. In wezen wordt ons hele zijn bepaald door de inhoud van onze rugzak.


Je eigen rugzak wordt al gevuld vanaf het moment dat je bent geboren en hoe ouder we worden hoe meer je met je meedraagt.

Maar jouw rugzak kan niet blijvend gevuld worden, anders wordt deze te zwaar om te tillen.

Als dit gebeurt dan zal je loopgang (ontwikkeling) vertragen, je zult meer tijd moeten nemen om te rusten en je gaat last krijgen van klachten, zowel psychisch als lichamelijk.

Als je dan niet op tijd je rugzak leegt heb je de kans dat je volledig instort en dat wordt dan vaak gezien als een burn-out. Je bent letterlijk opgebrand door de zware last die je al die tijd hebt moeten dragen en je kunt geen stap meer verzetten.

Als je dan een kijkje in je rugzak neemt, is het belangrijk om te bedenken dat sommige zaken onontbeerlijk zijn om je tocht op je levensweg voort te kunnen zetten.


"Jouw weg vind je op geen enkele kaart, maar toont zich in de moed van elke stap."

Voeding is daar één van. Je moet gevoed worden om energie te krijgen om verder te gaan. Voeding in de vorm van persoonlijke ontwikkeling. Als je jezelf persoonlijk blijft ontwikkelen word je uitgedaagd tot het zetten van nieuwe stappen op je levensweg, je hebt een doel voor ogen.


Ten tweede heb je water nodig om gehydrateerd te blijven. Naast het hydrateren reinigt water je lichaam van afvalstoffen. Dit betekent dat het belangrijk is om jezelf regelmatig te ontdoen van spanningen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een bodyscan (dit is een oefening uit de Mindfulness), waarbij je ieder lichaamsdeel onderzoekt op spanning om dit vervolgens uit je lichaam te laten weg vloeien. Het letterlijk onder de douche staan en het water langs je lichaam laten stromen kan zorgen voor een energetische reiniging van jezelf.

Energetische reiniging betekent dat je negatieve energie weg laat stromen en nieuwe, positieve energie tot je neemt.


Ten derde komt een zaklamp (helder kunnen denken) ook goed van pas in je rugzak. En voor een zaklamp heb je een opgeladen batterij nodig.

Wil je jezelf kunnen opladen, dan is tijd voor ontspanning essentieel. Iedereen heeft hier zijn/haar eigen manieren voor, maar gezien jouw gevoeligheid zijn verschillende rustmomenten op een dag belangrijk om jouw batterij niet volledig leeg te laten lopen.

Op het moment dat jouw batterij leeg raakt door bijvoorbeeld overprikkeling, wordt het ook steeds moeilijker om jouw licht nog helder te kunnen laten schijnen.


Je moet ook iets in je rugzak hebben om vuur te kunnen maken. Dit geeft je warmte en licht in donkere tijden. Het vuur staat voor mensen in je omgeving die jouw lichtbakens op de weg zijn. Zij zorgen ervoor dat je niet verdwaalt en op het juiste pad blijft en tevens zorgen zij voor warmte als jij van binnen koud voelt.

Zorg daarom altijd dat je zoveel mogelijk omgaat met mensen die jou in je kracht zetten en waar jij gelukkig van wordt. Vermijdt mensen die negatief en oordelend zijn, omdat zij geen licht zullen schijnen op jouw weg.


" Het leven gaat om de stappen die je zet en niet om de snelheid die je maakt."

Het is belangrijk om met regelmaat de inhoud van je rugzak goed onder de loep nemen en eruit te gooien wat je niet meer dient.

Dit kunnen bijvoorbeeld ervaringen zijn die je hebt verwerkt en die je letterlijk niet meer ‘ tot last zijn’, het kunnen mensen zijn die niet langer het beste in je naar boven halen of het kunnen ideeën zijn die je hebt ingeruild voor nieuwe inzichten.

Als je op deze manier voor je eigen rugzak zorgt, kun je deze nog lang meedragen op je eigen, unieke pad.

11 views0 comments

Recent Posts

See All