Search

Redder in nood!
Oh wat zijn wij als vrouwen goed in het redden van anderen! En als je een (hoog) gevoelige vrouw bent, dan ben je er waarschijnlijk dubbel zo goed in. Want één, je bent een vrouw. En twee, je voelt ook nog eens heel veel aan.

Het feit dat je een vrouw bent maakt dat je een zorgzaamheid gen hebt die bij mannen vaak wat minder, hoe zal ik het zeggen, uitgekristalliseerd is. Let wel, ik wil hierbij niet zeggen dat mannen de zorgzaamheid van een dooie tak hebben en dat alle vrouwen die een plaatje van een klein, pluizig konijntje zien, direct naar de eerste de beste dierenwinkel rennen om zo'n beestje te kopen, maar je begrijpt wat ik bedoel.

Wij vrouwen houden van zorgen voor anderen. Dat zit in onze genen en daar is helemaal niets mis mee. We zijn er over het algemeen ook hartstikke goed in. Soms zo goed, dat we onszelf lijken te vergeten.

En door jouw gevoeligheid voel je feilloos aan als er iets met een ander aan de hand is. Jouw gevoeligheid werkt als een soort antenne en alle alarmbellen gaan af als je ongemak bij de ander bespeurt. Hierop kun jij ook met het grootste gemak anticiperen, maar daar schuilt een gevaar in.


Er is namelijk een subtiel verschil tussen zorgzaam zijn in de zin van het (onder)steunen van een ander en zorgzaam zijn in de zin van het redden van de ander. Dat laatste is namelijk niet gezond. Als je aan het redden bent betekent dit vaak dat je een enigszins doorslaat in je zorgzaamheid.

Sowieso kun je wel stellen dat je een ander nooit kunt redden. Dat hoeft ook helemaal niet. Niemand hoeft gered te worden. Misschien geeft dat al een gerust gevoel.

En daarnaast is het vaak zo dat als jij iemand anders wilt redden, er diep van binnen iets in jou zit wat op zijn minst wat aandacht verdient.


Een voorbeeld van, ik noem het maar, 'reddersdrang' is bijvoorbeeld de verantwoording van een ander overnemen waar die bij de ander hoort te liggen. Oftewel je maakt het probleem van de ander, jouw probleem.

Neem nu als voorbeeld je werk. Jij moet samen met een collega een opdracht uitvoeren. Zij doet eerst haar deel, waarna jij de opdracht kunt afronden. En je raad het al, jouw collega loopt hopeloos achter met haar werk waardoor jij niet verder kunt.

Het is dan verleidelijk, zeker als jij hetzelfde werk doet als je collega, om haar werk over te nemen waardoor jij de opdracht kunt afronden. Gevolg is dat jij twee keer zo hard moet werken waardoor je waarschijnlijk gestrest raakt, en je collega nog eens een extra bakje koffie pakt om vervolgens voor de derde keer haar weekend na te bespreken met een collega van je.

In plaats daarvan kun je beter naar je collega toelopen en vragen naar haar deel van de opdracht. Misschien dat jullie er samen naar kunnen kijken als er iets is waar zij niet uit komt en komen jullie erachter wat haar tegenhoudt om haar deel te voltooien.


"Natuurlijk houd ik rekening met anderen, alleen niet meer ten koste van mijzelf."

Een ander voorbeeld van 'reddersdrang' is het ongevraagd advies geven aan anderen zonder henzelf de kans te geven een keuze te maken of een ervaring op te doen.

Vaak gebeurt dit bij je kinderen die je, zonder dat je er direct bij stil staat, regelmatig voorziet van allerlei ongevraagd advies. En dat is niet zo gek, want je wilt je kinderen zo goed mogelijk beschermen tegen alle nare dingen op deze wereld.

Echter is het goed te beseffen dat het zo ontzettend belangrijk is dat kinderen hun eigen ervaringen opdoen en jij bent er als ouder om op toe te zien dat dit binnen veilige kaders gebeurt. En natuurlijk weet je dit zelf dondersgoed, maar omdat wij als volwassenen al zoveel meer (denken te) weten, maar ook zeker omdat jij als gevoelige vrouw zo ontzettend veel aanvoelt, is de verleiding groot om je kind, spreekwoordelijk, te waarschuwen dat er een bus aan komt, voordat de bus überhaupt in zicht is.

Maar ook het ongevraagd adviseren van vrienden/vriendinnen is een vorm van reddersdrang die net even ietsje te ver gaat.

Vaak is het zo dat als jij naar een vriend of vriendin luistert die zijn of haar hart bij je uitstort, jij meer afstand hebt tot de situatie, waardoor je een helikopterview hebt en zaken gemakkelijker kunt overzien. Jij kunt dus beter vooruit kijken en beredeneren wat de eventuele consequenties kunnen zijn van een bepaalde actie ( daar heb je de bekende bus weer.....). Overigens is het vooruit kunnen zien ook echt wel een eigenschap die hoort bij (hoog) gevoeligheid.

Bottom line is hier ook weer dat de ander zijn eigen pad moet lopen om die ervaringen op te doen die nodig zijn om die keuze te maken die op dat moment als de juiste voelt. Je kunt een ander niet op je rug meenemen om jouw pad te bewandelen.


" Het is niet die ene druppel die de emmer doet overlopen. Het zijn die ontelbare druppels daarvoor."

En het laatste voorbeeld dat ik je geef is het voorop stellen van de behoeften van de ander ten koste van jouw eigen behoeften. Alleen maar bezig zijn met wat een ander nodig heeft en daarbij jezelf continu opzij schuiven is geen heldendaad. Het is een daad van zelfdestructie die jou steeds verder weg leidt van jezelf en die leidt tot roofbouw op je eigen lichaam en geest.

Als je hiertoe geneigd bent dan mag jij aan de slag gaan met het leren lief hebben van jezelf. Dan mag je leren waar jouw behoeften liggen en hoe die vervuld mogen worden en dan nodig ik je uit om naar je situatie te kijken om te onderzoeken wat het is dat in jou leeft, dat zegt dat jouw behoeften er niet mogen zijn of er niet toe doen.


Herken jij jezelf in de behoefte om te redden? Merk jij bij jezelf dat je geneigd bent om je eigen behoeften aan de kant te schuiven om het een ander naar de zin te maken?


Wellicht kan ik hierbij helpen en kunnen we samen onderzoeken waar deze 'reddersdrang' vandaan komt. Je leert om meer aandacht te besteden aan wat jij nodig hebt en je weet hoe jij op een gezonde manier een ander kunt steunen zonder jezelf hierin te verliezen.


Lijkt dit je wat? Dan kun je jezelf aanmelden voor een GRATIS SESSIE waarin we samen bespreken of ik je hierbij kan helpen.

Je kunt je aanmelden via www.uniek-trainingencoaching.net of via info@uniek-trainingencoaching.net. Je kunt ook contact met mij opnemen op telefoonnummer 06 21466881 om een afspraak te maken voor de gratis sessie.


21 views0 comments

Recent Posts

See All