Search

Waarom je als (hoog) gevoelig persoon graag op jezelf bent
Ik vind het persoonlijk heerlijk om alleen te zijn. Ik kan mijzelf prima vermaken als ik alleen ben. Ik heb zoveel dingen die ik graag in mijn eentje doe zoals lezen, schilderen, muziek luisteren of gewoon alleen zijn met mijn gedachten. Ik geniet dan enorm van de stilte om mij heen en laad dan ook echt op. Ik zit als het ware in mijn eigen bubbel van energie en dat is echt heerlijk!


Ik merk vaak aan de mensen om mij heen, die niet zo gevoelig zijn als ik, dat zij die behoefte om alleen te zijn, niet goed begrijpen. In het verleden werd ik dan ook vaak 'beschuldigd' van niet-sociaal gedrag.

In de loop van de jaren ben ik erachter gekomen dat ik wel degelijk sociaal ben, maar wel op momenten die voor míj goed voelen.

Naar mijn mening heeft sociaal zijn te maken met het feit hoe makkelijk je contact legt met andere mensen. En contact leggen met andere mensen kan ik als de beste. Echter heb ik daar lang niet altijd behoefte aan. Mijn werk bestaat uit het in contact komen met mensen. Als ik dan einde van de dag thuis kom, heb ik vaak geen behoefte meer aan drukte om mij heen. Ik heb op dat moment een enorme behoefte aan rust en weinig prikkels.


" TIJD VOOR JEZELF NEMEN IS EEN KEUZE "

Dit is dan ook één van de redenen dat (hoog) gevoelige mensen regelmatig een behoefte hebben om alleen te zijn. We moeten de prikkels,die wij hebben binnen hebben gekregen, verwerken. Dat heeft tijd nodig en is alleen mogelijk als er rust is. Het inbouwen van deze rustmomenten is essentieel voor iemand die (hoog) gevoelig is. Gun je jezelf hier niet de ruimte voor, dan loop je de kans op chronische overprikkeling en ontwikkeling van lichamelijke klachten.


Maar ontprikkelen is niet de enige reden dat we behoefte voelen om tijd voor onszelf te nemen. Want prikkels komen niet alleen van buiten onszelf. Prikkels komen net zo goed van binnenuit. Onze innerlijke belevingswereld is intens. Als (hoog) gevoelig persoon ervaar je jouw gevoelens en emoties heftiger dan als je minder gevoelig bent.

Aan de ene kant betekent dit dat jouw gevoelens en emoties je vaak stof tot nadenken geven. Je bent waarschijnlijk een kei in het analyseren van jouw innerlijke belevingswereld. Hierbij heb jij rust nodig om te kunnen overdenken en verwerken wat er nu precies in je omgaat.


Aan de andere kant kun jij, dankzij jouw intense beleving, ook enorm genieten van activiteiten die je een fijn gevoel geven, zoals het luisteren naar je favoriete muziek, het lezen van een boek of wandelen in de natuur.

Je kunt hier helemaal in op gaan en het bijkomende voordeel is dat dit de ultieme manier is om jezelf op te laden.


Voel jezelf dus absoluut niet bezwaard om tijd voor jezelf te nemen en pak die tijd. Omdat het zo ontzettend belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Jij functioneert als (hoog) gevoelig persoon in essentie anders dan iemand die minder gevoelig is en je bent het bijna aan jezelf verplicht om hierin goed naar je eigen behoeften te luisteren.

Gun jezelf die ruimte!


Wil je meer weten hoe jij je rustmomenten kunt pakken in een wereld die je regelmatig overweldigt?


Meld je dan aan voor een GRATIS SESSIE via mijn website www.uniek-trainingencoaching.net of via het mailadres info@uniek-trainingencoaching.net.


14 views0 comments

Recent Posts

See All